är den ojämförligt mest kompletta källan för att den som söker personlig information om sina resor mellan Finland och Sverige.
Här finns åtskilliga hyllmeter med material.
Arkivarie Rolf Linde har på skrivit en artikel, som på ett utmärkt sett beskriver arkivmaterialet om finska krigsbarn. Artikeln rekommenderas varmt. Klicka här. Pdf
Givetvis är det mesta arkivmaterialet tillgängligt för forskning för den som har möjlighet att vistas i riksarkivets forskarlokaler. Ganska detaljerade arkivförteckningar gör det tämligen lätt att hitta i arkivet, men man kan möjligen beklaga att visst material inte är väl sorterat, varför det kan vara svårt att få en bra överblick över innehållet.
ADRESSER OCH PRAKTISKA UPPLYSNINGAR Förfrågningar adresseras till
Riksarkivets telefonnummer 08-737 63 50 Byrån för enskilda arkiv Box 12541 SE-102 29 Stockholm
e-post riksarkivet@riksarkivet.ra.se
Internet hemsida http://www.ra.se Riksarkivet tar ut en avgift för att tillhandahålla uppgifter ur Hjälpkommitténs arkiv. Den är för närvarande SEK 200 för sökning plus SEK 4 per fotostatkopia. Egen forskning på plats i RA är kostnadsfri. Individuella besök behöver inte föranmälas.
Riksarkivet
Kontaktperson arkivarie Nina Linder Ansvarsområde: Bl.a. Hjälpkommittén för Finlands barn,
Även landsarkivet i Göteborg förvarar material rörande krigs-barn efter Göteborgskommittén för Finlands barn, ca 3,5 hyllmeter.
Här finns såväl kortregister, färdsedlar, korrespondens som förteckningar över barn deras fosterhem, uppgifter om fosterhem, korrespondens om barn, hälsokort, förteckning över barn, som kom till Sverige via Åbo och Torneå 1942, förteckning över barn som kom till Sverige via Haparanda och Vasa 1944, förteckningar över barn på olika institutioner 1942-1946, mottagningsbevis, privatbarn 1944 mm.
2.
Landsarkivet i Göteborg
förvarar även material efter Landshövding och fru Carl Mannerfelts papper arkiv, vari också finns fru Mannerfelts papper från hennes tid som länsombud för Centrala Finlands-hjälpen och Hjälpkommittén för Finlands barn i Skaraborgs län.
Materialet är väsentligt mindre, dock inte så överskådligt, men det kan innehålla intressanta uppgifter som inte finns på Riks-arkivet.
förvarar material från Fredrika Bremerförbundets Östersundskrets Finlandshjälpskommitté. Det omfattar ca 1 hyllmeter, och innehåller bl.a. Kortregister över barn och deras mottagare uppställt efter mottagarnas tillnamn. Kortregister över barn efter barnens tillnamn. Förteckningar över barn som avrest till Sverige 1942, 1944; förteckningar över fosterföräldrar 1942-1945, förteckningar över barn som avregisterats p.g.a. adoption eller fosterbarnsöverenskommelse. 1947-1948.