FINLAND blev indraget i andra världskriget genom den nyordning av gränser, land och inflytande, som Europas stormakter Tyskland och Sovjetunionen kom överens om i augusti 1939 i den s.k. Molotov-Ribbentroppakten. Som en bricka i ett stort spel tvingades Finland till att försvara sitt territorium, kunde inte undvika att delta i anfall på sitt största hot, tvingades till nytt försvarskrig och måste sedan göra sin vapenbroder till fiende. Slutligen måste det utarmade stympade Finland betala ett oerhört stort krigsskadestånd och inom ramen för en vänskaps- och biståndspakt leva under förnedrande Sovjetiskt förmynderi.
Kriget slutade 13 mars 1940. Finland förlorade Karelen, öar i Finska Viken och tvingades låta Sovjet "arrendera" Hangö.
Fortsättningskriget Den 25 juni 1941 gick Fin-land i krig igen för att återta förlorade områden men också för att ockupera Östkarelen på ryska sidan av den gamla gränsen. Den 9 juni 1944 genomförde Sovjet ett stor-anfall mot finska trupper som drevs tillbaka. Den 4 september utlystes vapenstillestånd.
Lapplandskriget Förutsättning för vapenvila med Sovjet var att Finland skulle driva ut alla tyskar soldater ur landet. I slutet av sept 1944 började kriget i Lappland. Den 25 april 1945 var tyskarna utdrivna och Finlands krigsår var slut.
Läs mer här, om Storfinland, om jägarna som blev generaler,
om vinterkriget, om fortsättningskriget och om kriget i Lappland.
Materialet omfattar 7 A4-sidor om du hellre vill skriva ut det
och läsa i lugn och ro utan att vara uppkopplad på nätet.